Kiárusítás!

Jelentős kedvezmények bambusz termékekre!

Bambuszpelenka
Eko termékek
Egyéb termékeink


Cikkek
Kiállítások
Rólunk írták

 

 

Partnereink:
Webshop Bambusz-
pelenka
Öko termékekEgyéb termékeinkKapcsolat

Mindent a bambuszról

Mi is az a bambusz?

A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Több mint 1000 faja van, Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig megtalálható.

Bambuszfaként is emlegethetjük, hiszen némelyik faja megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő, száruk vastagsága pedig meghaladhatja a 15 centimétert is. Persze nem ez az általános. A legtöbb faj magassága 3 és 10 méter közötti, szárvastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van.

Eredeti élőhelyén nagyon sokrétűen, az élet szinte minden területén hasznosítják, felhasználják.

Könnyen hozzáférhető, megújuló erőforrás, mely  a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul, hiszen az egyik leggyorsabban  és legsűrűbben növő növényről van szó, amelynek a levágást követő regenerálódása is nagyon kevés időt vesz igénybe. A bambusz termesztése nem igényel semmilyen kémiai anyagot, növényvédő szert, műtrágyát!

De a bambusztermelés másképpen is hozzájárul bolygónk egészséghez, ugyanis 35 százalékkal több szén-dioxidot nyel el, mint egy ugyanolyan területű erdő, tehát termelése nagyon is kifizetődő.

Az eddigi feljegyzések szerint a Bambusa arundinacea 91 cm-t nőtt egy nap alatt, a Phyllostachys edulis Pubescens pedig 121 cm-t. Az átlagos napi növekedés kb. 25–28 cm.

A bambusz-fajtól függően-1-5 év alatt éri el végleges fejlettségét, szemben a keményfákkal, melyek esetében ez 40-50 év is lehet!

Ez az egyetlen fás növény, amely képes lépést tartani az emberi szükségletek, és az erdőírtás arányával.

Miután a bambuszt levágják, folytatja a növekedést a gyökérzetének köszönhetően, így nem igényel újra telepítést. Termesztése nem igényel semmilyen vegyi anyagot, növény védőszert, műtrágyát Saját lehullott levelei biztosítják a kellő tápanyagot!

A bambusz minden része felhasználható, így nem keletkezik belőle hulladék. Az élet minden területén hasznosítható növény.

Bambuszból ruhaneműt készíteni nem 21. századi újdonság, hanem annál jóval régebbi múlttal rendelkezik. Kínában és Japánban már évszázadokkal ezelőtt is készítettek bambusz kalapokat, cipőket. A mai korszerű technológiának köszönhetően ma már szálas anyag is készül belőle.

A bambusz antibakteriális:

A bambusz a "bamboo kun" nevű anyagnak köszönhetően természetes baktérium, gomba, mikroba ellenes! Ennek az anyagnak köszönheti, hogy nem igényel rovarirtót, vegyszereket a termesztése, mivel megakadályozza a kártevők elszaporodását.

A bamboo kun szorosan a bambusz sejtekhez kötődik, így válik tartóssá az anyag. Ellenállóvá teszi a szövetet a baktériumokkal szemben.

Ezt a tudósok laboratóriumi körülmények között is megvizsgálták, és meglepő eredményre jutottak:

A China Industrial Testing Center-ben végzett antibakteriális teszt eredménye: 100 %-os bambusz szövetre helyeztek egy Staphylococcus aureous nevű baktérium törzset, majd 24 órán át figyelték annak szaporodását a szöveten. Az eredmény meglepő: az élő baktériumok 99.8 %-a elpusztult!

Ha például egy pamut törölköző nedves marad, akkor az bebüdösödhet, ellentétben a bambusszal. Ennek oka, hogy a bambusz kiváló szagtalanító tulajdonságokkal is rendelkezik, szintén a bamboo kun-nak köszönhetően.

Megállapították, hogy miután a bambusz anyagot már 50-szer kimostuk, még mindig kiváló antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

A bambusz textília hipoallergén:

Mivel termesztéséhez nem használnak vegyi anyagokat, és természetes antibakteriális tulajdonsággal bír, így nem okoz allergiás reakciót, más természetes alapanyagú textilekkel szemben.

A bambusz textília légáteresztő, és nagy nedvszívó képességű:

A bambusztextil 60 százalékkal több vizet nyel el, mint a pamut, és a saját súlyának a háromszorosát képes felszívni. A bőrt szárazon, és hűvösen tartja. A nedvességet 3-4x gyorsabban vezeti el a bőrről, mint a pamut.

A pamuttal szemben a bambusz szövet gyorsabban és alaposabban nyeli el a textilfestéket is, így  a színek sokáig élénkek maradnak.

A bambusz textília hőszabályozó:

A bambuszból készült ruhaneműk nagyszerűen szigetelnek is, melegebb időben hűvösebb, hidegebb időben melegebb érzetet nyújtanak a bőrön.

A bambusz textília extra puha:

A bambusz szövet hihetetlenül puha, és selymes tapintású, hasonlóan fényes, és csillogó, mint a selyem.

Kevésbé gyűrődik, mint a pamut, de ha mosás után mégis vasalni kell, akkor azt csak alacsonyabb hőmérsékleten szabad, mint a pamutot, így minimális a zsugorodása.

Bambusz szén és bambusz szénszálas anyag (bamboo charcoal/ bamboo charcoal fiber):

A bambusz szenet 4-5 éves bambuszból állítják elő speciális égetési technológiával. Ezután nagyon finom porrá törik, majd átitatják vele a cérnát. Így jön létre a bambusz szénszálas cérna, majd ebből a  textil. A bambusz szénszálas anyagnak magas a nedvszívó, és a szagtalanító képessége. Ezt a mikroszkóp alatt látható különleges méhsejt szerkezetű járatoknak köszönheti, melyek belülről kifelé futnak, így növelve a fajlagos felületet.

További előnyös tulajdonságai:

- antibakteriális

- gyorsan szárad, a nedvességet gyorsan elvezeti

- jó hő szabályozó

- elnyeli a kellemetlen szagokat

(Forrás: Internet)

 


 

Mérgező babaruhák ?!

A legtöbb Anyuka nagy gondot fordít arra, hogy a babaruhákat milyen mosószerrel mossa; hogyan tisztítsa a foltokat, hogy a baba érzékeny bőrével a lehető legkevesebb vegyszer érintkezzen. Sokan a baba hatására válnak környezettudatossá és kipróbálnak új, környezet és bőrbarát mosási, folttisztítási eljárásokat. De arra gondoltatok már, hogy viseléskor maga a babaruha anyaga is válthat ki allergiás bőrreakciókat a textilgyártás során használt vegyszerek miatt? Erre a problémára az „organikus babaruhák” jelenthetnek megoldást.

Mit jelent az organikus szó a ruházati termékek esetében?

Az organikus (nevezik bio vagy ökonak is) ruházati termékek előállítása olyan mezőgazdasági rendszerben történik, ami csak természetes módszereket és technológiákat használ, egészséges és tápanyag gazdag készítményeket állít elő.

Mit jelent az organikus babaruha kifejezés?

Az organikus babaruha készülhet növényi és állati eredetű anyagokból.

A növények (gyapot, bambusz, kender, len, szója) termesztése bio-farmokon történik, ahol a talajhoz szerves trágyát használnak. Nem permetezik növény védőszerrel és egyéb kémiai anyaggal, hanem természetes anyagokból (pl. Indiában a chili, hagyma, neem-olaj keverékével) készült szereket használnak, a gyomokat pedig kézzel irtják. Nagy figyelmet szentelnek az időjárás alakulásához mindig igazodó öntözésnek. A biotextil feldolgozásánál is nagy gondot fordítanak az egészségre ártalmatlan vegyszerek és színezékek alkalmazására.

Az organikus babaruha készülhet gyapjúból (juh, láma, alpakkaszőr) vagy kasmírból (kecskeszőr) is, ebben az esetben az állatokat csak organikus táplálékkal etethetik, nem használhatnak vegyi anyagokat és nem kezelhetik hormonokkal az álaltokat.

Több magán szervezet szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie mind a farmoknak, mind pedig a textilgyártás folyamatának ahhoz, hogy megfelelően előállított organikus textilek jöjjenek létre. Folyamatosan vizsgálják a farmokat, ellenőrzik a talaj minőségét, a termesztés folyamatát, a textilgyártást környezetvédelmi szempontokból, az állattartás körülményeit. A termesztőknek, dolgozóknak be kell tartania az ún. Fair Trade irányelveket. Az organikus textileken – azok valódiságáról – jelölések találhatók, ezek alapján tudjátok beazonosítani, hogy valóban bio-ruhát vásároltatok:

Organikus pamutból készült babaruhák

Egy kis kitekintés:): A fehér gyapot – melynek magházát burkoló finom szőrzet szála a pamut – a leggyakrabban használt alapanyag a ruhákhoz, viszont könnyen támadják meg a kártevők, ezért nagyon sok növény védőszerrel permetezik, amely szennyezi a környezetet is. Az ilyen pamutból készült ruhákban lévő vegyszerek felszabadulhatnak a viselésük során és az egészségre károsak lehetnek. (A pamut termesztésénél használt kilenc növény védőszerből öt rákkeltő hatású!)

Az organikus termesztés során az előbb említett problémák kiküszöbölhetők, így az érzékeny bőrű babák is biztonsággal viselhetik, főleg a közvetlenül a bőrükkel érintkező organikus pamutból készült bodykat, rugdalózókat. A világ legnagyobb bio-pamut gyártói az Egyesült Államok, Törökország, India, Egyiptom.

Jellemzői:

- strapabíró

- jó nedvszívő képességű

- hosszú ideig megőrzi a színét és az alakját

Organikus bambuszból készült babaruhák, kiegészítők

Az organikus bambusz felhasználásával készült textilek a nagyon érzékeny bőrű babáknak remek megoldást nyújtanak. Készülnek bodyk, rugdalózók, pólók és zoknik is.

Jellemzői:

- légáteresztő

- nagy a nedvszívó képessége

- hő szabályozó tulajdonsága van

- az antibakteriális tulajdonságuk miatt megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását (pl. zokninál!)

Nyáron nagyon ideális viselet a bambuszból készült babaruha.

Organikus kenderből készült babaruhák, kiegészítők

A kender termesztéséhez nem szükséges semmilyen vegyszer és háromszor annyi termést hoz, mint a pamut. Gyökereivel táplálja a földet, így sokkal gazdagabb talajt hagy maga után, mint amibe elültették.

4+1 ok, hogy miért vásároljatok organikus anyagból készült babaruhákat:

- az érzékeny bőrű babáknak megfelelő viselet

- az előállításuk során nem használnak az egészségre káros anyagokat

- strapabíró és hosszabb életű, mint a sima pamutból készült ruhák

- több, ismert márka is forgalmaz már organikus ruhákat: Nike, Esprit, Gap, Adidas

+1: hozzájárultok a környezet védelméhez

Az organikus babaruhák ára magasabb, mint a hagyományos 100% pamut babaruháké, viszont érdemes kipróbálni és megtapasztalni a különbséget. Azt azért még fontos megjegyeznem, hogy az organikus babaruhák tisztításához érdemes bio mosási megoldásokat választani, mert semmit nem ér az organikus, ha szintetikussal van kimosva!

(Forrás: Internet )

 

© 2019 Trimig Kft. Minden jog fenntartva!Készítette: HyperWeb